Pomysł na śniadanie

Granola korzenno-dyniowa

poniedziałek, 11 Grudzień 2017, autor: , 1 Komentarz »

Granola pachnąca cynamonem, z dodatkiem orzechów, purée i pestek z dyni to smaczny pomysł na przedświąteczne śniadanie.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki purée z dyni

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.

W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, miód i purée z dyni. Utrzymujemy mały ogień i cały czas mieszamy. Gdy olej się rozpuści i wszystkie składniki połączą, zdejmujemy rondelek z gazu.

Płatki owsiane i orkiszowe mieszamy z pestkami dyni, orzechami i przyprawami. Dodajemy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Wysypujemy granolę na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut, kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Gdy granola zacznie się rumienić, wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Granola robi się chrupiąca dopiero gdy całkowicie wystygnie. Smacznego!

Granola korzenno-dyniowa

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Jeden komentarz do Granola korzenno-dyniowa

  1. gin napisał:

    Mmm, cudowności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»