Boże Narodzenie / Muffinki

Świąteczne muffinki korzenne

wtorek, 17 Grudzień 2013, autor: , 1 Komentarz »

Świąteczne muffinki korzenne z suszonymi śliwkami

Muffinki na święta? Dlaczego nie. Z mąki razowej, korzennych przypraw oraz namoczonych w słodkim porto suszonych śliwek, możecie przygotować prawdziwie świąteczne babeczki.

Świąteczne muffinki korzenne

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • szklanka mąki pszennej razowej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta mielonych goździków
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 średnie jajka
  • 150g suszonych śliwek
  • pół szklanki porto

Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i mieszamy z winem. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odsączamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i sól. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Wlewamy płynne składniki do suchych i szybko mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Na wierzch każdej kładziemy kawałki śliwek (3-4) i lekko wciskamy w ciasto.

Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 23-25 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , , ,

Jeden komentarz do Świąteczne muffinki korzenne

  1. Agnieszka napisał:

    mmm dawno nie jadłam muffinków, a takich świątecznych to bym zjadła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»