Zupy

Zupa krem z cukinii z kaszą jęczmienną

wtorek, 14 Wrzesień 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Gdy tylko uda mi się zdobyć jakąś dorodną cukinię z ogródka rodziców, to przerabiam ją na różnego rodzaju placki i zapiekanki. Ostatnio jednak stwierdziłam, że muszę wymyślić coś nowego. Na początku miałam obawy, czy zupa nie będzie zbyt mdła – w końcu cukinia nie ma zbyt wyraźnego smaku. Ale dodatek oregano i soku z cytryny sprawił, że smakuje rewelacyjnie. Wpisuję tę zupę do mojego stałego repertuaru cukiniowych potraw 😉

Zupa krem z cukinii z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • świeże oregano do smaku
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 100 ml śmietanki
  • sól
  • 1/2 cytryny
  • oliwa

Obieramy cukinię i cebulę, kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy oregano i gotujemy bez przykrycia przez 15-20 minut. Miksujemy zupę, łączymy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Dodajemy kaszę, mieszamy i podajemy.

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»