Zupy

Zupa krem z brukselki

czwartek, 21 Grudzień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Kto uwielbia brukselkę tak jak ja? Zapiekam ją w sosie beszamelowym, karmelizuję na patelni i robię z niej zupy. Smakuje mi pod każdą postacią. Dlatego zapraszam Was na zupę krem z chrupiącymi migdałami i ostrym chilli.

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki brukselki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (przygotowanego na przykład z domowej bulionetki)
  • 1/2 szklanki ricotty
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

  • prażone płatki migdałów
  • 4 brukselki
  • łyżka masła
  • chilli w płatkach

W dużym rondlu podgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Brukselkę kroimy na połówki, dodajemy do rondla. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy przez 25 minut. Dodajemy ricottę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Pozostałe brukselki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle, aż lekko się przyrumienią.

Zupę podajemy ze zrumienionymi plasterkami brukselki, posypaną prażonymi migdałami i płatkami chilli. Smacznego!

Zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»