Zupy

Zupa krem z białych warzyw

poniedziałek, 28 Wrzesień 2015, autor: , 3 komentarze

Zupa krem z białych warzyw

Pyszna, kremowa, rozgrzewająca zupa na pierwsze jesienne dni. Polecam.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 pietruszki korzeniowe
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę. Dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz pietruszki. Wlewamy bulion. Dodajemy mielony kminek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kwaśną śmietanę. Podajemy zupę posypaną natką pietruszki. Smacznego.

zupa krem z białych warzyw

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

3 Komentarze do Zupa krem z białych warzyw

  1. Aga napisał:

    Pięknie wygląda, nie da się ukryć, taka cała na biało 🙂 Ja wrzucam do tego kremu różne warzywa, w zależności od sezonu, fajnie gra tu topinambur, albo kalarepa, zawsze daję też pora i biały pieprz, którego nie znoszę, ale tu jest świetny. Z kminkiem nie próbowałam, dobrze brzmi jednakowoż. Pozdrawiam!

  2. Asia z Dietmap.pl napisał:

    Taka biała zupa krem obok zupy dyniowej to chyba najlepsza propozycja na podwieczorek, również na diecie! Jak dobrze, że kupiłam kalafiora 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»