Zupy

Zupa krem z marchwi

poniedziałek, 24 Marzec 2014, autor: , 1 Komentarz »

Zupa krem w intensywnym, pomarańczowym kolorze. Na poprawę humoru w pochmurny dzień. Ciekawe połączenie smaków – słodka marchew, słodko – kwaśny sok pomarańczowy i lekko słony ser feta. Do tego aromatyczny estragon. Warto spróbować, polecam!

Składniki:

  • 5 marchewek
  • mała pomarańcz
  • łyżka suszonego estragonu
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • ser feta lub inny typu greckiego

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i przesmażamy przez chwilę, uważając aby się nie zrumieniły. Dodajemy marchew, zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut często mieszając.

Do warzyw wlewamy bulion i dodajemy suszony estragon (można oczywiście użyć świeżego). Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na małym ogniu  około 10 minut, aż marchew zmięknie.

Wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy do gotującego się bulionu. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku.

Nalewamy zupę do miseczek i posypujemy pokruszoną fetą. Podajemy od razu, ta zupa krem jest najlepsza na gorąco. Smacznego!

Zupa krem z marchwi

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Jeden komentarz do Zupa krem z marchwi

  1. Smakowy napisał:

    Bardzo ciekawa propozycja, do tej po spotykałem się tylko z pikantnymi kremami z marchwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»