Wielkanoc / Zupy

Zupa chrzanowa

piątek, 2 Kwiecień 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Kolejna szybka do przygotowania i smaczna zupa (oczywiście jeśli lubicie chrzan). Zmodyfikowany przepis ze strony kuchnia.tv.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 4 kiełbasy białe lub inne
  • nieduży kawałek wędzonego boczku
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek wody
  • 3-4 łyżki chrzanu (można mniej lub więcej – zależnie od upodobań)
  • szklanka gęstej śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo

Do garnka włożyć kiełbasę i wędzonkę, ziele angielskie, listek laurowy, obraną, pokrojoną na ćwiartki cebulę i ząbki czosnku, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut. Dodać chrzan i śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić na plastry. Podawać z jajkami na twardo.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»