Zupy

Wegetariański kapuśniak

niedziela, 31 Styczeń 2016, autor: , 2 komentarze

Wegetariański kapuśniak

Pyszny kapuśniaczek, któremu smak nadaje nie mięso, ale aromatyczne przyprawy. Rozgrzewający, o zdecydowanym smaku, poleca się na zimne dni! 🙂

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego

Kapustę odciskamy z soku i kroimy.* W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy słodką paprykę w proszku, mielony kminek i ziarenka kuminu. Smażymy przez minutę, dwie, co chwilę mieszając. Dodajemy kapustę, smażymy jeszcze przez chwilę mieszając. Dolewamy wodę w ilości takiej, aby przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie.

Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy sos sojowy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wlewamy warzywa razem z wywarem do garnka z kapustą i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

Smacznego!

* jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przed pokrojeniem przepłukać wodą

wegetariański kapuśniak

wegetariański kapuśniak

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

2 Komentarze do Wegetariański kapuśniak

  1. Majana napisał:

    Wspaniały kapuśniaczek 🙂

  2. Meg napisał:

    Przypomina kapuśniak mojej mamy 🙂 Ja u siebie w domu robię zupy na filtrowanej wodzie. Od kiedy mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją filtruję wodę do zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»