Zupy

Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej

piątek, 12 Styczeń 2018, autor: , Brak Komentarzy »

Kremowa, rozgrzewająca zupa dla miłośników dyni. Nie rezygnujcie z pestek prażonych w wędzonej papryce, to one nadają zupie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 małe dynie piżmowe
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 4  łyżki szczypiorku

dodatkowo:

  • pół szklanki pestek dyni
  • łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Dynie obieramy ze skóry (najwygodniej zrobić to obieraczką do warzyw), usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy czosnek i cebulę, aż cebula się zeszkli, ale nie doprowadzamy do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną dynię. Wlewamy bulion warzywny. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. Zupa jest bardzo gęsta, więc według uznania można dolać więcej bulionu (ale ja lubię taką gęstą, jest bardzo sycąca).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy pestki dyni, łyżeczkę wędzonej papryki i trochę soli. Prażymy pestki, aż się lekko przyrumienią.

Zupę podajemy gorącą, posypaną obficie pestkami dyni. Smacznego!

Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»