Zupy

Gazpacho czyli hiszpański chłodnik

czwartek, 3 Sierpień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Gdy termometr pokazuje 30 stopni w cieniu, najlepszy obiad to zimne gazpacho przygotowane z dojrzałych pomidorów. Polecam!

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory (u mnie malinowe)
  • 2 ogórki gruntowe
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • mała czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa i bazylia do dekoracji

Pomidory nacinamy na krzyż i wkładamy na minutę do wrzątku. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy nasiona i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do blendera, dodajemy oliwę i ocet i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Chłodzimy w lodówce przez min. godzinę. Podajemy w szklankach, polane oliwą lub posypane drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami.

Najlepsze z dodatkiem grillowanej bułki. Smacznego!

gazpacho

gazpacho hiszpański chłodnik

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»