Zupy

Bramborová polévka

poniedziałek, 25 Kwiecień 2016, autor: , 1 Komentarz »

Bramborová polévka czyli czeska zupa ziemniaczana z grzybami

Pochodząca z kuchni czeskiej zupa, która w zależności od regionu różni się nieznacznie sposobem przygotowania i dodatkami. Przygotowana na warzywnym bulionie zabielanym śmietaną. Polecam bo jest pyszna 🙂

Składniki:

  • korzeń pietruszki
  • marchewka
  • ćwiartka selera
  • 4 ziemniaki
  • garść suszonych podgrzybków lub innych grzybów
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz

Grzyby namaczamy zalewając je dwoma szklankami wody. Z warzyw korzeniowych i listka laurowego gotujemy bulion. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je. Do bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, razem z wodą w której się moczyły. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone warzywa korzeniowe kroimy i dodajemy do zupy. Zabielamy śmietaną.

 Bramborová polévka

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Jeden komentarz do Bramborová polévka

  1. Aga napisał:

    Jak byłam dzieckiem to jeździłam do Czech do wuja i tam jadałam taką zupę, pamiętam ten smak. Ciekawe czy wyjdzie mi podobna, na pewno spróbuję. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»