Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

piątek, 26 Marzec 2010, autor: , 2 komentarze

Pyszna, mocno czosnkowa i prosta do przygotowania zapiekanka. Idealna na piątkowy obiad. Polecam 🙂

Składniki:

  • około 6 dużych ziemniaków
  • 450g szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitku (możemy tez użyć świeżego)
  • około 350 g żółtego sera ( ja daję ser typu gouda )
  • 400g (duży kubek) gęstej śmietany
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli mamy mrożony szpinak – rozmrażamy go i odsączamy na sitku.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry.

Ser ścieramy na tarce. W misce przygotowujemy sos – mieszamy śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i połową startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy 40 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

2 Komentarze do Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

  1. arinne napisał:

    absolutnie fantastyczna! 🙂

  2. JoAsia napisał:

    Nooo to już wiem co dzisiaj jemy na obiad!! 🙂 Dorzucę tylko mięso mielone do tego i starczy,prawda?! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»