Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

wtorek, 25 Marzec 2014, autor: , 2 komentarze

W zimne dni świetnie sprawdzają się sycące zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana to dobry pomysł na szybki obiad. Kilka składników, niewiele pracy i pyszny obiad gotowy. Polecam!

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • ser camembert
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Cebulki myjemy i odcinamy szczypior. Odkładamy go na później

Boczek kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Cebulki kroimy w krążki i dodajemy na patelnię do podsmażonego już boczku (bez szczypiorku). Smażymy jeszcze przez chwilę, aż cebula lekko się zeszkli.

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu. Posypujemy usmażonym boczkiem z cebulką oraz pokrojonym szczypiorem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ser camembert kroimy na pół i nacinamy wierzch skórki, aby równo się upiekł. Układamy ser na naszej zapiekance skórką do góry. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się, a ser zacznie bulgotać. Po 15 minutach zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.

Podajemy gorącą! Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z camembert

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

2 Komentarze do Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

  1. Majana napisał:

    Wygląda smacznie i sycąco.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»