Zapiekanki

Zapiekanka z pomidorów i ziemniaków

czwartek, 7 Październik 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Prosta zapiekanka idealna na szybką kolację lub obiad. Smaczna także z mozzarellą.

Składniki:

  • ziemniaki
  • pomidory
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • oliwa
  • starty żółty ser lub parmezan

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na centymetrowe plastry. Pomidory myjemy i również kroimy na plastry (możemy wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki). Natkę siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry ziemniaków i pomidorów, oprószając je solą, pieprzem, kminkiem, natką i czosnkiem. Skrapiamy wszystko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.
Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»