Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii

czwartek, 30 Czerwiec 2011, autor: , 10 komentarzy

Z serem feta i dużą ilością koperku.

Składniki:

  • 80 dag cukinii
  • 20 dag sera feta
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • pęczek koperku
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda i ma cienką skórkę nie trzeba jej obierać.

Koperek opłukać i posiekać.

Ser feta osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem. Dodać do cukinii razem z rozkłóconymi jajkami, mlekiem oraz posiekanym koperkiem. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść. Dodać do masy i doprawić pieprzem.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć do niego przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekać do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.

Zapiekanka ta pasuje jako dodatek do ryb lub może być podawana jako samodzielne danie.

Zapiekanka z cukinii

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

10 Komentarze do Zapiekanka z cukinii

  1. chantel napisał:

    musi być bardzo aromatyczna 🙂

  2. emma001 napisał:

    cukinie lubie i to bardzo 🙂

  3. dorota20w napisał:

    bardzo chętnie bym zjadła

  4. hania-kasia napisał:

    Świetnie się prezentuje ta zapiekanka – wygląda bardzo apetycznie i fajnie, że jest w niej dużo koperku.

  5. Iza napisał:

    apetycznie i kusząco wygląda…;)

  6. bardzo ciekawie wygląda, chętnie spróbowałabym:)

  7. Aciri napisał:

    Bardzo fajna zapiekanka. Z pewnością wypróbuję przepis.

  8. Mary napisał:

    Pięknie wygląda…Pycha!:)

  9. piekna_pancia napisał:

    Właśnie się piecze. Tylko niestety musiałam całość podzielić na dwie porcje, bo piekła się i piekła i była przy tym rzadka. Po podzieleniu i dodaniu odrobiny bułki tartej nabrała bardziej stałej konsystencji.
    pozdraiwm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»