Zapiekanki

Zapiekana cykoria

czwartek, 27 Maj 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Cykoria jest warzywem raczej mało popularnym w naszym kraju. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych sałatek,  zapiekanek lub zup. Dodatkowo posiada duże walory odżywcze i  jest dostępna w sklepach od listopada do kwietnia, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Cykorię należy kupować białą lub kremową, o ściśle zwiniętych liściach. Liście zazieleniałe pod wpływem światła gorzknieją i stają się niezdatne do spożycia.

Zapiekana cykoria

Składniki:

  • 3 cykorie
  • 6 plasterków szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Cykorie umyć, przekroić na połówki, usunąć głąby. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć energicznie mieszając. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Ser zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu. Wymieszać. Każdą połówkę cykorii zawinąć plasterkiem szynki. Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą. Rozsmarować sos na cykoriach i zapiekać pół godziny w 180 stopniach.

Zapiekana cykoria

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»