Ciasto francuskie / Wołowina

Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem

poniedziałek, 6 Luty 2012, autor: , 11 komentarzy

Przepis wywodzący się z hiszpańskiej kuchni, a konkretnie z rejonu Andaluzji. Świetne jako przekąska, do kieliszka czerwonego wina. Z mięsno pomidorowym nadzieniem. Proste i szybkie od przygotowania.

pierożki z mięsem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 zielonych oliwek nadziewanych ostrą papryczką
  • mała cebula
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • oliwa

Cebulę drobno siekamy, mieszamy z wołowiną i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę. Smażymy mięso, często mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal smażymy. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i solą.

Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli.

Ciasto francuskie rozwijamy, szklanką wycinamy kółka.  Brzegi kółek smarujemy żółtkiem, na środek nakładamy po łyżce farszu. Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch smarujemy resztką żółtka. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy, aż się zrumienią (ok. 15-20 minut).

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

11 Komentarze do Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem

  1. asieja napisał:

    pomysł do zapamiętania i koniecznie do zrobienia.

  2. Klaudia napisał:

    pyszne pierożki!

  3. Majana napisał:

    Eleganckie te pierożki. Piękne zdjęcie:)
    Pozdrowienia ślę:)

  4. izka napisał:

    Za takie kąski oddałabym wiele;)

  5. Tyna napisał:

    Mam w lodówce ciasto francuskie i muszę coś wymyślić:) Może zrobię takie pyszne pierożki!

  6. Karra napisał:

    wspaniale wyglądają, pewnie równie wspaniale smakuję i przepis wcale nieskomplikowany:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»