Wołowina

Gulasz wołowy z soczewicą

niedziela, 14 Kwiecień 2013, autor: , 3 komentarze

Uwielbiam indyjskie curry. Nie znam się niestety na indyjskiej kuchni i niewiele jej potraw próbowałam, ale może kiedyś się to zmieni. Dziś proponuję Wam jednogarnkowe, sycące danie z wołowiną i soczewicą.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pół szklanki ugotowanego ryżu
  • kartonik lub puszka krojonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka imbiru
  • łyżka indyjskiego curry
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy mięso oraz cebulę.  Obsmażamy mięso, zmniejszamy ogień i dodajemy 3,5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, soczewicę i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ryżem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego!

Gulasz wołowy z soczewicą

Polecam również inne dania z curry:

kurczak korma

curry z kurczakiem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

3 Komentarze do Gulasz wołowy z soczewicą

  1. Majana napisał:

    Mm, smacznie. Ja bardzo lubię wołowy gulasz, a konkretnie stroganowa. Taki z soczewicą podejrzewam,że równiez bardzo smaczny:)

  2. Zakupy przez internet napisał:

    Taki gulasz wolowy w sam raz na specjalna okazje. wolowina niedawno padla lupem w fajnym sklepie ze swiezym miesem wiec pewnie w najbliższych dniach sie zrobi

  3. Pingback: Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą – wzielonejkuchni.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»