Kulinarne i niekulinarne różności / Przepisy / Wieprzowina

Warsztaty kulinarne

środa, 22 Luty 2012, autor: , 11 komentarzy

Kolejne warsztaty w warszawskiej siedzibie Knorr za nami. Jak zwykle było bardzo sympatycznie i bardzo smacznie. Tematem przewodnim spotkania był Marco Pierre White, angielski szef kuchni i restaurator. Był najmłodszym szefem kuchni, któremu przyznano 3 gwiazdki Michelina. Nie ukrywa, że do potraw zamiast soli zazwyczaj stosuje rosół w kostkach. Czy mnie to przekonuje? Niekoniecznie. Ale jak wiemy trzy czwarte naszego społeczeństwa używa kostek rosołowych, nawet jeśli się do tego nie przyznaje 😉

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

Podczas warsztatów przygotowaliśmy bardzo oryginalne i smaczne dania, niektóre z nich w najbliższych dniach zaprezentuję Wam na blogu. Zacznę od polędwiczek, które najbardziej przypadły mi do gustu. Polędwiczki były średnio wysmażone (medium), na zewnątrz rumiane a środek różowy. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam mięsa innego niż well done czyli mocno wysmażonego i to był duży błąd 🙂 Chyba zacznę przyrządzać na niedzielne obiady zamiast kurczaka, krwiste steki 😉

polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą panierką z orzechów

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • chleb tostowy
  • 200 g pistacji
  • pęczek szałwii
  • pęczek oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sok z połówki cytryny
  • kostka margaryny lub masła
  • 300 g cebuli szalotki
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania:
1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój na 2 cm grubości steki.
2. Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z oliwą, sokiem z cytryny oraz z częścią posiekanej szałwii i oregano. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso i odstaw na chwilę.
3. Chleb tostowy okrój ze skóry i zmiksuj razem z orzechami pistacjowymi. Dodaj starty ser parmezan, pozostałą część ziół, masło oraz podsmażoną cebulkę (wcześniej pokrojona w kostkę). Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Mięso obsmaż na patelni grillowej z obu stron. Na jego powierzchnię ułóż odrobinę przygotowanego wcześniej chleba z orzechami.
5. Mięso zapiecz jeszcze w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 6 minut lub do czasu, aż panierka na mięsie się delikatnie zarumieni.

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

Zapraszam również na relacje z wcześniejszych warsztatów: klik, klik, klik

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , , ,

11 Komentarze do Warsztaty kulinarne

  1. mniam monster mniam napisał:

    Ciekawa sprawa ! Czy takie warsztaty organizowane sa tylko dla blogerow ?
    Jesli nie, to jak mozna sie na cos takiego zalapac… ?
    Jesli to nie tajemnica ;)) Dzieki za info !

  2. dorota20w napisał:

    było świetnie znów razem gotowac 🙂

  3. ilka_86 napisał:

    ooo i ja jestem na Twoich zdjęciach:) świetnie się bawiłam na tych warsztatach:) pozdrowionka Madziu

  4. rosik93 napisał:

    Było bardzo miło:) Pozdrawiam

  5. Angie napisał:

    Świetnie się bawiłam w przesymapatycznej atmosferze! Pozdrawiam gorąco!

  6. Smaczna Pyza napisał:

    jak zwykle bardzo miłe spotkanie 🙂 do następnego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»