Boże Narodzenie / Wieprzowina

Schab faszerowany śliwkami

środa, 22 Grudzień 2010, autor: , 2 komentarze

Najlepszy przepis na schab jaki znam. Autorstwa pana Macieja Kuronia. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Przepis pochodzi z tej strony – (klik)

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego

Farsz

  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek

Dzień przed przygotowaniem schab myjemy i osuszamy. Ostro zakończonym nożem nacinamy niedużą kieszeń. Przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanego na kawałki czosnku, majeranku i octu winnego. Wkładamy mięso do miseczki i oblewamy. Wstawiamy do lodówki.

schab faszerowany suszonymi śliwkami

Następnego dnia wyciągamy schab, wyrzucamy czosnek, a do nacięcia wkładamy śliwki. Obwiązujemy mięso białą bawełnianą nicią, wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.

schab faszerowany suszonymi śliwkami

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

2 Komentarze do Schab faszerowany śliwkami

  1. Karol napisał:

    Super pomysł na pieczeń albo do pokrojenia na zimno na pieczywo. Sam często przygotowuję schab w taki sposób. Pozdrawiam

  2. ryanair napisał:

    Informacja dla nowicjuszy:
    – schab o wadze 1kg piecze się około 1 godziny
    – schab o wadze 2kg piecze się około 2 godziny
    – itd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»