Wieprzowina / Wołowina / Zapiekanki

Mięsny przekładaniec

wtorek, 19 Październik 2010, autor: , 1 Komentarz »

Dziś coś sycącego i ciężkostrawnego 😉 Prawie jak gołąbki, ale w trochę innej formie 🙂

Polecam z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • około 15 liści kapusty
  • szklanka ryżu
  • cebula
  • jajko
  • 4 pomidory
  • łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • łyżka bułki tartej

Kapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.

Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.

Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą być pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.


Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Jeden komentarz do Mięsny przekładaniec

  1. Mężuś napisał:

    Mniam mniam … :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»