Wieprzowina / Wołowina

Bigos z młodej kapusty

środa, 16 Czerwiec 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Teraz, gdy młoda kapusta jest wszędzie dostępna proponuję przepis na pyszny bigos. Delikatna kapusta i miękka wołowina w gęstym sosie sprawia, że zapominam o tradycyjnym bigosie 😉

bigos

Składniki:

  • 1 kg mięsa na gulasz
  • mąka
  • masło
  • kubek śmietany
  • duża główka kapusty
  • 3 duże pomidory
  • 1-2 cebule
  • kminek
  • kilka listków laurowych
  • cukier, sól, pieprz
  • vegeta

Zaczynamy od przygotowania gulaszu jak kto lubi – u mnie jest zazwyczaj z wołowiny. Przygotowujemy również sos – łyżkę mąki podsmażamy z łyżką masła, dodajemy śmietanę, wlewamy do mięsa i doprawiamy do smaku.
W drugim garnku zalewamy poszatkowaną kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody, liście laurowe, kminek, sól, cukier, pieprz i vegetę (do smaku) i dusimy kapustę do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i poszatkowaną drobno cebulkę.

Mieszamy kapustę z gulaszem i gotowe 🙂

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»