Boże Narodzenie / Przepis dnia / Sałatki, surówki i warzywa

Wigilijna kapusta z grochem

niedziela, 26 Listopad 2017, autor: , 2 komentarze

Kapusta, którą co roku przygotowuję na wigilijny stół.

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 600 g grochu łuskanego
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy groch (idealny jest lekko rozgotowany). Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem łyżki oleju. Szklimy cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby się nie przyrumieniła. Gdy cebula będzie całkiem miękka dodajemy mąkę i przesmażamy jeszcze przez chwilę, mieszając.

W garnku mieszamy ugotowaną kapustę i groch, dodajemy cebulę z zasmażką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy kminek i świeżo mielony pieprz.

kapusta z grochem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

2 Komentarze do Wigilijna kapusta z grochem

  1. Zuza napisał:

    ze świeżej kapusty czy kiszonej? 🙂

  2. Cook and Love napisał:

    Musi się znaleźć na stole! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»