Kasze / Sałatki, surówki i warzywa

Tabbouleh

niedziela, 28 Sierpień 2011, autor: , 15 komentarzy

Kolorowa potrawa kuchni arabskiej z kuskusem i świeżymi warzywami. Może być podana sama lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa.

Tabbouleh

Składniki:

  • 250g kuskusu
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduża cebula

Kuskus zalać wrzącą wodą w proporcji 1:2. Odstawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Pomidory pokroić w niedużą kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Cebulę i natkę pietruszki posiekać. Wymieszać gotowy kuskus z sokiem z cytryny, oliwą i warzywami. Doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

15 Komentarze do Tabbouleh

  1. hania-kasia napisał:

    Kuskusu do tabbouleh nigdy nie zalewam wodą – do nawilżenia kaszki wystarczą soki, które puszczą dodane do niej warzywa, sok z cytryny i oliwa. Po kilkugodzinnym pobycie w lodówce kaszka wchłonie wspomniane płyny i będzie wilgotna. Polecam tę metodę – widziałam ją kiedyś w jednym z programów kulinarnych i od tamtej pory zawsze tak robię tabbouleh.

    • blue_megi napisał:

      Haniu-Kasiu następnym razem tak właśnie zrobię,też słyszałam o tej metodzie (tak podobno przygotowuje się prawdziwy tabbouleh). Dziękuję za cenną uwagę 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  2. Iza napisał:

    uwielbiam tą sałatkę…;)

  3. Maggie napisał:

    Piekna, sloneczna, letnia salatka – od samego patrzenia poprawia mi sie humor!

  4. kasia napisał:

    O, widze, ze masz wersje super-warzywna:) Ja lubie, robie (czasami) i jadam taka bardziej tradycyjna: tylko z kaszka burghul, natka piertuszki i pomidorami. Dlugo nie moglam sie przekonac, a teraz uwielbiam!

  5. tu-tusia napisał:

    Cudnie wygląda 🙂

  6. Majana napisał:

    O, to ja poproszę troszkę! :))
    Pychotka:)
    Pozdrowienia.

  7. Wika napisał:

    Rewelacja : ) Zrobiłam to dziś na obiad : ) Ale na górę dałam trochę słonego greckiego sera, świetnie się skomponowało : )

  8. Greta napisał:

    Do prawdziwego Tabbouleh daje się bulgur, nie kuskus. Obowiązkowo nalezy do tej pysznej arabskiej salatki tez mięta i kwaśny joghurt. Pozdrawiam serdecznie!

  9. fasolowa napisał:

    kocham przepisy z tego bloga, idealnie trafiają w mój smak. wczoraj zrobiliśmy sobie z chłopakiem tabbolueh- było pysznie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»