Sałatki, surówki i warzywa / Zapiekanki

Szparagi w szynce parmeńskiej

czwartek, 16 Maj 2013, autor: , Brak Komentarzy »

Uwielbiam zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposób 🙂

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • parmezan

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 2-3 cm.).  Wkładamy je, związane nitką w luźny pęczek, do wysokiego garnka. Nalewamy wody tak, aby główki szparagów znajdowały się nad powierzchnią. Gotujemy kilka minut. Wyciągamy.

Każdy plasterek szynki kroimy wzdłuż na pół. Owijamy szynkę wokół szparagów i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę parmezanu (możemy zrobić to obieraczką do warzyw).

Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch się przyrumieni.

szparagi zapiekane

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»