Dieta / Sałatki, surówki i warzywa

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

niedziela, 3 Wrzesień 2017, autor: , 2 komentarze

Warzywne spaghetti przygotowane zgodnie z zasadami postu warzywnego dr Ewy Dąbrowskiej.

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 350 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • pół łyżeczki papryki chilli w płatkach
  • łyżeczka suszonej bazylii lub posiekana świeża bazylia
  • 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej papryki
  • płaska łyżka bulionetki warzywnej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 młode cukinie
  • bazylia świeża do dekoracji

Cebulę prażymy na suchej patelni. Gdy zacznie się lekko przypiekać dolewamy 1/3 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (płaską łyżkę domowej bulionetki, pół łyżeczki papryki chilli w płatkach, 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej papryki oraz bazylię). Gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.

Cukinie myjemy i tniemy na paseczki za pomocą obieraczki typu julienne.

Układamy spaghetti z cukinii na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

spaghetti z cukinii

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , ,

2 Komentarze do Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

  1. green goodies napisał:

    bardzo lubię takie warzywne spaghetti, a Twoje wygląda obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»