Boże Narodzenie / Sałatki, surówki i warzywa / Wielkanoc

Sos pieczeniowy bez mięsa

wtorek, 14 Marzec 2017, autor: , 1 Komentarz »

Najlepszy wegański sos jaki do tego pory jadłam. Gęsty, zawiesisty, lekko słodki od skarmelizowanej cebulki. Rewelacyjny przepis z jadlonomia.com. W mojej wersji w miejsce pietruszki dałam pasternak, który nadał trochę innego, bardziej wyrazistego smaku.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i czarny pieprz

Na dużej patelni roz­grzewamy olej. Ce­bu­lę obieramy i kroimy w piórka. Razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż cebula się przyrumieni.

W tym czasie obieramy marchewkę i pietruszkę (lub pasternak) i kroimy w plasterki. Seler kroimy w paseczki a czosnek drobno siekamy. Dodajemy warzywa do podsmażonej cebuli i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy ogień. Dusimy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie warzywa się zrumienią i zmiękną. Następnie dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez kilka minut mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 40 minut.

Przecedzamy powstały sos na sicie, mocno odciskając warzywa. (Warzyw nie musimy wyrzucać, możemy je wykorzystać dodając np. do warzywnego gulaszu). Sos przelewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie gęste sosy to przed zagotowaniem odlejcie pół szklanki sosu i wymieszajcie dokładnie z łyżką mąki. Następnie wlejcie do pozostałego sosu i dopiero wtedy zagotujcie, cały czas mieszając.

Polecam z domowymi kluseczkami! Smacznego!

Sos pieczeniowy

Sos pieczeniowy

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do Sos pieczeniowy bez mięsa

  1. piegusek napisał:

    ten sos musi być pyszny!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»