Grzyby / Sałatki, surówki i warzywa

Sałatka z portobello i pak choi

środa, 8 Listopad 2017, autor: , 1 Komentarz »

Orientalna sałatka z grzybami i warzywami.

Składniki:

  • 2 duże portobello
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 mała cukinia
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni

marynata do grzybów:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dressing do sałatki:

  • 1 łyżeczka czerwonej pasty chili lub sosu tabasco
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połówki limonki

Dodatkowo będziecie potrzebować obieraczki do julienne, żeby pokroić cukinię. Jeśli jej nie macie, możecie pokroić cukinię zwykłą obieraczką w cienkie paseczki jak tagliatelle.

Na początku oczyszczamy grzyby ręcznikiem papierowym i kroimy je w około półcentymetrowe plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty marynatą. Odstawiamy.

Robimy sos mieszając czerwoną pastę chili, sos sojowy, olej sezamowy, majonez i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi.

Cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do julienne.

Awokado kroimy w półplasterki.

Patelnię mocno rozgrzewamy. Układamy obok siebie plasterki grzybów i smażymy z obydwu stron, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Przesuwamy grzyby na bok patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy, mieszając, aż cukinia straci chrupkość i wchłonie sok, który powstał podczas smażenia grzybów. Zdejmujemy z ognia.

Na talerzu układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy połowę cukinii, plasterków portobello i awokado. Posypujemy uprażonym sezamem. Dekorujemy kawałkami limonki. Podajemy od razu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , , , ,

Jeden komentarz do Sałatka z portobello i pak choi

  1. codojedzenia napisał:

    Uwielbiam grzyby, więc ta sałatka na pewno by mi smakowała!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«