Sałatki, surówki i warzywa

Sałatka z pieczonym burakiem

poniedziałek, 1 Lipiec 2013, autor: , 3 komentarze

Od tygodnia jestem na zdrowej diecie. Przymusowej, ale o dziwo zaczęło mi się podobać 😉 Często korzystam ze świeżego szpinaku prosto z ogródka i robię koktajle, zupy i sałatki. Dziś na kolację pełna witamin sałatka z pieczonym buraczkiem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 mały czerwony burak
  • pół małej czerwonej cebuli
  • garść świeżego szpinaku
  • duża szczypta nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki octu winnego
  • odrobina płynnego miodu
  • szczypta soli i pieprzu

Buraczka dokładnie umyć i nie obierając ze skórki upiec w piekarniku. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować sos mieszając dokładnie oliwę, ocet, miód, koper, sól i pieprz.
Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę. Skropić przygotowanym sosem.

Sałatka z pieczonym burakiem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

3 Komentarze do Sałatka z pieczonym burakiem

  1. Majana napisał:

    Ciekawa jestem takiej sałatki.Smacznie wygląda.:)

  2. Aniczka napisał:

    No wygląda smacznie, chyba spróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»