Sałatki, surówki i warzywa
Sałatka z pieczonym burakiem
poniedziałek, 1 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 3 komentarze
Od tygodnia jestem na zdrowej diecie. Przymusowej, ale o dziwo zaczęło mi się podobać 😉 Często korzystam ze świeżego szpinaku prosto z ogródka i robię koktajle, zupy i sałatki. Dziś na kolację pełna witamin sałatka z pieczonym buraczkiem.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 mały czerwony burak
- pół małej czerwonej cebuli
- garść świeżego szpinaku
- duża szczypta nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżki octu winnego
- odrobina płynnego miodu
- szczypta soli i pieprzu
Buraczka dokładnie umyć i nie obierając ze skórki upiec w piekarniku. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować sos mieszając dokładnie oliwę, ocet, miód, koper, sól i pieprz.
Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę. Skropić przygotowanym sosem.
Ciekawa jestem takiej sałatki.Smacznie wygląda.:)
Bardzo smaczna Majanko 🙂 polecam 🙂
No wygląda smacznie, chyba spróbuję.