Sałatki, surówki i warzywa / Testy i recenzje

Sałatka z truskawkami

piątek, 15 Czerwiec 2012, autor: , 2 komentarze

Dziś kilka słów o occie balsamicznym. Mało popularny w naszej kuchni i często nie wiemy do czego można go użyć. Powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. O prawie czarnym kolorze, gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku, ocet balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów.

salatka_balsamico

Na początku miesiąca otrzymałam do wypróbowania powstającą na bazie octu balsamicznego z Modeny glassę balsamiczną Monini. Produkt ten idealnie nadaje się do zdobienia gotowych potraw, ponieważ jest gęstszy i łagodniejszy od tradycyjnego octu balsamicznego. Dzięki głębokiej słodyczy i kwaskowej nucie oraz wysokiej konsystencji idealnie doprawia oraz dekoruje czerwone mięsa i dziczyznę, sałaty i rukolę oraz sery grana padano czy parmigiano. Doskonały do deserów, zwłaszcza truskawek i lodów. W wyjątkowo prosty sposób nadaje potrawom ciekawy smak nie dodając zbyt wiele kalorii czy tłuszczu.

U mnie udekorował i dodał smaku sałatce ze świeżego szpinaku, mozzarelli i truskawek.

Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • kilka truskawek
  • kilka plastrów mozzarelli
  • glassa balsamiczna Monini

Liście szpinaku płuczemy i osuszamy. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Na talerzu układamy kolejno liście szpinaku, mozzarellę i truskawki. Skrapiamy glassą balsamiczną.

Do tej sałatki możemy również przygotować taki sos: łyżkę konfitury truskawkowej mieszamy z łyżką oliwy i łyżeczką octu balsamicznego.

salatka_balsamico

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

2 Komentarze do Sałatka z truskawkami

  1. Bee napisał:

    Połączenie szpinaku i truskawek od dawna za mną chodzi, ale zawsze jakoś bałam się spróbować. A to wygląda tak apetycznie że chyba najwyzsza pora się przełamać 😉

  2. wedelka napisał:

    A ja uwielbiam to połączenie i często wiosną jadam takie sałatki 🙂 Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej „Czas na szpinak 2!” Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»