Dieta / Sałatki, surówki i warzywa

Sałatka z buraków. Dieta niskowęglowodanowa.

środa, 29 Styczeń 2014, autor: , 1 Komentarz »

Sałatka z buraków dobrze sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Lekka a zarazem sycąca. Ser feta można zastąpić kozim. Polecam!

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • garść rukoli
  • 80g sera feta
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • łyżka ziaren słonecznika
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

sałatka

Buraki myjemy, owijamy pojedynczo folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Możemy sprawdzić miękkość buraków, nakłuwając je widelcem.

Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Na talerzu układamy rukolę, na niej plasterki buraków. Następnie kruszymy ser i posypujemy ziarnami słonecznika.

Oliwę mieszamy z octem i skrapiamy naszą sałatkę.  Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.

sałatka

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Jeden komentarz do Sałatka z buraków. Dieta niskowęglowodanowa.

  1. Wiewióra napisał:

    taka sałatkę mogę zawsze, wszędzie i o każdej porze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»