Sałatki, surówki i warzywa

Pieczone ziemniaki

środa, 23 Listopad 2011, autor: , 3 komentarze

Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy lub oleju

Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Czosnek umyć, pozostawiając poszczególne ząbki w łupinkach.

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć ziemniaki, posypać resztą przypraw i skropić pozostałą oliwą. Piec około 1-1,5 godziny (zależy od wielkości ziemniaków) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, często obracając. Pod koniec posypać rozmarynem.

Podawać z kefirem, maślanką lub kiełbaską z grilla.

Pieczone ziemniaki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

3 Komentarze do Pieczone ziemniaki

  1. Majana napisał:

    Jakie apetyczne!

  2. benek napisał:

    Super pomysł na smaczną potrawę z ziemniaków

  3. Monica napisał:

    Uwielbiam! Takie ziemniaczki kojarzą mi się z latem i grillem 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»