Przyjęcie / Sałatki, surówki i warzywa

Pieczone ziemniaki z sałatką jajeczną

czwartek, 11 Styczeń 2018, autor: , 1 Komentarz »

Ziemniaki z sałatką jajeczną – proste, sycące, idealne na zimową kolację. Smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • małe ziemniaki (najlepiej czerwone)
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 jajka
  • szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Zimne jajka kroimy w kostkę. Mieszamy jajka z majonezem i szalotką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki. W misce mieszamy olej, rozmaryn i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy tak, aby wszystkie pokryte były olejem i przyprawami. Połówki ziemniaków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

Jajka obieramy i drobno siekamy. Szalotkę kroimy w małą kosteczkę. Mieszamy jajka z szalotką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę nakładamy na lekko przestudzone ziemniaki. Posypujemy czerwoną papryką. Smacznego!

Ziemniaki z sałatką jajeczną

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Jeden komentarz do Pieczone ziemniaki z sałatką jajeczną

  1. iza napisał:

    bardzo fajnie wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»