Sałatki, surówki i warzywa

Pasta z pasternaku i czosnku

poniedziałek, 27 Marzec 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Korzeń pasternaku wygląda niemal identycznie jak pietruszki, obydwa warzywa najłatwiej jest odróżnić gdy mają nać. Jadnak w smaku i zapachu różnią się na tyle, że gdy tylko powąchamy jedno i drugie, to nie sposób się pomylić.  Pasternak zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i sporo witamin z grupy B oraz witaminy C. Możemy dodawać go do surówek lub zup. Warzywo to było kiedyś u nas bardzo popularne, jednak obecnie rzadko pojawia się w sklepach. Udało mi się go kupić ostatnio w Lidlu i szukałam ciekawych przepisów, gdzie można go wykorzystać. Na blogu kuchennymidrzwiami znalazłam przepis na ciekawą w smaku pastę do pieczywa.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości korzenie pasternaku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pasternak obieramy, kroimy na plastry lub podłużne paski i układamy razem z nieobranymi ząbkami czosnku na blasze do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy wszystko około 40 – 45 minut. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy sok i skórkę startą z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Wlewamy oliwę i miksujemy na gładką pastę. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

pasta z pasternaku

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»