Sałatki, surówki i warzywa

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

piątek, 17 Maj 2013, autor: , 1 Komentarz »

Duszona. Do tego młode ziemniaczki. Czekam na to cały rok! Podobnie zresztą jak na botwinkę, rabarbar, szparagi i kilka innych krótko dostępnych warzyw 😉

Poniżej podaję Wam mój ulubiony sposób na młodą kapustę.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • nieduża cebula
  • kawałek surowego boczku
  • pęczek koperku
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę. Przesmażamy boczek z cebulą. Kapustę myjemy i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy i dolewamy szklankę wody. Dusimy po przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec duszenia (gdy kapusta zmięknie) przekładamy do niej boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, odparowując nadmiar wody. Na koniec dodajemy posiekany koperek i ocet. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Młoda kapusta

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

  1. Tadeo napisał:

    Bezapelacyjnie zgadzam się ze stwierdzeniem że na taką kapustę warto czekać cały rok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»