Sałatki, surówki i warzywa

Karmelizowana brukselka

wtorek, 27 Listopad 2012, autor: , 4 komentarze

Kto lubi brukselkę ręka do góry!  Dziś mam dla Was banalną propozycję na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Ugotowana na półtwardo, mocno przyrumieniona na rozgrzanej oliwie, posypana świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Pycha!

karmelizowana brukselka

składniki:

  • 0,5 kg świeżej brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • pół cytryny

Brukselkę gotujemy na półtwardo. Studzimy. Kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy połówki brukselek przekrojoną stroną do spodu i smażymy, aż mocno się przyrumienią (uważając, żeby się nie przypaliły). Przewracamy brukselki na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Przekładamy na talerz, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!

karmelizowana brukselka

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

4 Komentarze do Karmelizowana brukselka

  1. dybka napisał:

    Ciekawa alternatywa brukselkowa. Czasem (bardzo rzadko) mam na brukselkę chętkę, więc następnym razem zrobię w ten sposób 🙂

  2. Majana napisał:

    Świetna propozycja! Bardzo lubię brukselkę:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»