Sałatki, surówki i warzywa / Zupy

Gulasz z białej fasoli

poniedziałek, 31 Październik 2016, autor: , 1 Komentarz »

Wegetariański gulasz z fasoli jaś. Podany z kromką chleba sprawdzi się jako obiad lub gorąca kolacja.

Składniki:

  • fasola biała 50 dag
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • natka pietruszki

Fasolę namaczamy przez całą noc, odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy, aż będzie miękka. Marchew, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do gotującej się fasoli i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż zmiękną.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę i smażymy, aż cebula lekko się zezłoci. Przekładamy zawartość patelni do fasolki, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dużą szczyptą ostrej czerwonej papryki. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!

gulasz z fasoli

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Gulasz z białej fasoli

  1. Archie napisał:

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»