Sałatki, surówki i warzywa

Frytki z batatów i selera

poniedziałek, 19 Maj 2014, autor: , 5 komentarzy

Dziś na obiad upiekłam frytki z batatów i selera. Jest to świetny pomysł na zdrowy i równie smaczny zamiennik tradycyjnych frytek. Warzywne frytki możemy przygotować z różnych warzyw korzeniowych – marchewek, pietruszki czy selera. Pasują do różnych mięs albo smażonej lub grillowanej ryby. Do tego polecam sos majonezowy, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Mieszamy mały jogurt naturalny z 2 pełnymi łyżkami majonezu i doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję mały ząbek czosnku (przeciśnięty), sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Polecam!

frytki

Składniki:

  • batat
  • seler
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól ziołowa

Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w słupki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę i lekko solimy. Mieszamy i wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

frytki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

5 Komentarze do Frytki z batatów i selera

  1. Michał napisał:

    Mam pytanie – czy takie frytki nie są po pieczeniu suche?

  2. Majana napisał:

    Wyglądają apetycznie. Chętnie bym spróbowała, takich nigdy nie jadłam,a za tymi z ziemniaków średnio przepadam.
    Pozdrawiam 🙂

  3. Piotr napisał:

    MMM pycha:)

  4. Pingback: Ocieplajmy atmosferę i burzmy mury | Bez cukru, proszę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»