Przepisy / Sałatki, surówki i warzywa

Cukinia z jabłkami pachnąca pietruszką

poniedziałek, 10 Sierpień 2009, autor: , Brak Komentarzy »

Przepis z programu Pascala.

Moim zdaniem – bez rewelacji. Osobiście czegoś mi w nim brakuje.

Cukinia z jabłkami pachnąca pietruszką

składniki:

  • 1 czerwona lub biała drobno posiekana cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
  • 1 obrany ze skórki i pokrojony pomidor
  • 500g małych cukinii pokrojonych w słupki
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • łyżka gęstej śmietany

Cytuję za stroną poprostugotuj.pl :

Ustaw patelnię na małym ogniu, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę. Mieszaj aby cebula się nie przypaliła.
Wlej resztę oliwy na drugą patelnię, wrzuć słupki cukini, dodaj odrobinę soli, podsmażaj mieszając 25 minut.
Do zarumienionej cebuli wrzuć jabłko, podsmażaj przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj pomidora, wymieszaj drewnianą łyżką i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Do dużej misy wrzuć podsmażoną cukinię oraz cebulę z jabłkami i pomidorami. Dodaj do tego posiekaną pietruszkę i posiekany czosnek.
Dodaj 1 łyżkę gęstej śmietany, posyp solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
Udekoruj natką pietruszki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»