Ryby

Szaszłyki z łososia

środa, 5 Grudzień 2012, autor: , 4 komentarze

Ryby lubię tylko w odpowiedniej oprawie. Łosoś w połączeniu ze słodkim ananasem, ostrym czosnkiem i czerwoną papryką daje naprawdę świetny efekt. Polecam!

Składniki:

  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 250 g ananasa z puszki (lub świeżego obranego i pokrojonego)
  • sól
  •  2 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • spora szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku

Szalotki bardzo drobno siekamy. Czosnek przeciskamy. Ucieramy z solą. Mieszamy z szalotkami. Filety z łososia kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczodrze słodką papryką.

Ananasa kroimy w krążki, a potem w mniejsze kawałki.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę kawałki łososia i ananasa. Obtaczamy w mieszance cebuli i czosnku. Posypujemy szczyptą ostrej papryki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 minut lub na patelni grillowej aż szaszłyki ładnie się zrumienią.

szaszłyki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

4 Komentarze do Szaszłyki z łososia

  1. Wiewióra napisał:

    ale apetyczne! zorbie jak tylko ananasa będę mogła 🙂

  2. agnieszka napisał:

    Przepyszne szaszłyki! Uwielbiam takie połączenia! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html

  3. Wiola napisał:

    Uwielbiam łososia ale szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam z grilla, czas to zmienić

  4. Magda napisał:

    Jadłam kurczaka z ananasem, ale z ryba jeszcze nie próbowała. Uwielbiam eksperymenty kulinarne, więc muszę przetestować Twój przepis koniecznie;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»