Ryby

Pstrąg w pomidorach

środa, 24 Czerwiec 2009, autor: , Brak Komentarzy »

pstrąg w pomidorach

składniki:

  • 1 pstrąg
  • cytryna
  • łyżka masła
  • 1 pomidor
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • gotowy sos słodko-pikantny

Pstrąga oprawiamy – skrobiemy z łusek, następnie patroszymy i odcinamy skrzela. Myjemy pod bieżącą wodą. Nacieramy rybę solą i skrapiamy sokiem z cytryny – zarówno skórę jak i wewnątrz. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu smarujemy go wewnątrz koncentratem pomidorowym, dodajemy wiórki masła i trochę sosu słodko-pikantnego. Obkładamy plastrami pomidora i posypujemy tymiankiem. Zawijamy w wysmarowaną masłem folię i wkładamy do dobrze nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po 20 minutach lekko rozchylamy folię, polewamy wierzch ryby roztopionym masłem i nastawiamy piekarnik na troszkę wyższą temperaturę (ok. 230 stopni). Zapiekamy w ten sposób jeszcze ok 5-10 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»