Przetwory

Prosty dżem truskawkowy z chia

niedziela, 16 Lipiec 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Słodko-kwaśny dżem truskawkowy z rabarbarem i dodatkiem nasion chia. Lubię dodawać go do naleśników, lub przekładać nim biszkopt. Sezon na truskawki i rabarbar już się kończy, więc macie ostatnią szansę na zrobienie go.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 1 cytryna
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki nasion chia

Dżem przygotowujemy w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki. Rabarbar myjemy i kroimy na 2 cm kawałki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy łyżkę soku. Mieszamy owoce z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy cukier i nasiona chia. Stawiamy garnek na ogniu i powoli podgrzewamy, aż owoce zaczną się rozpadać i dżem się zagotuje. Dżem smażymy na małym ogniu przez 45 minut, często mieszając, aby się nie przypalił i odparował. Gorący dżem przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 20 min. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, słoiczki wyciągamy dopiero jak wystygną.

* dżem jest dla Was zbyt kwaśny? możecie dosypać więcej cukru lub dodać miodu do smaku

* truskawki są bardzo soczyste i dżem jest dosyć rzadki? przedłużcie czas smażenia, żeby dżem bardziej odparował i zgęstniał

Smacznego!

dżem truskawkowy

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»