Grzyby / Pieczywo

Wegetariańskie burgery

sobota, 24 Listopad 2012, autor: , 4 komentarze

Wegetariańskie burgery

Domowe, ze  świeżymi warzywami i kotletem z pieczarek i boczniaków. Pycha!

Składniki:

  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag boczniaków
  • jajko
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • pomidor
  • rukola
  • cheddar
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 4 bułki

Na początek przygotowujemy pieczarkowe kotlety. Bułkę namaczamy. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oleju, aż się zezłoci. Grzyby trzemy na tarce i mieszamy z przesmażoną cebulą. Bułkę porządnie odciskamy. Dokładnie mieszamy grzyby z bułką i jajkiem. Nie solimy, ponieważ puszczą sok i kotlety rozlecą nam się na patelni. Z gotowej masy formujemy w dłoniach kotlety, obtaczamy je w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie tostujemy bułki. Na dolnej części bułki kładziemy plaster cheddara, następnie kotlet. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem i solą. Następnie kładziemy łyżkę majonezu, plaster pomidora, garść rukoli i przykrywamy górną częścią bułki. Smacznego!

wegetariańskie burgery

wegetariańskie burgery

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

4 Komentarze do Wegetariańskie burgery

  1. Veronica napisał:

    Uwielbiam takie burgery, a najlepiej na domowej bułce 🙂

  2. Majana napisał:

    Wygladają idealnie. Piękne i pyszne. Ślinka cieknie.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»