Pieczywo / Pomysł na śniadanie

Kanapka z grillowanym halloumi

środa, 9 Sierpień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Halloumi to cypryjski ser, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Jest dosyć twardy i świetnie nadaje się do grillowania. Może być pysznym dodatkiem do sałatek i składnikiem wegetariańskich burgerów. U mnie dziś w wersji zgrillowanej na zielonym pesto z groszku, awokado i mięty.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść liści szpinaku
  • pół szklanki świeżego zielonego groszku (można użyć mrożonego)
  • kilka gałązek świeżej mięty z listkami
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • kawałek sera halloumi

Awokado, sok z cytryny, listki oberwane z mięty i groszek blendujemy (mrożony groszek musimy najpierw ugotować). Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstawiamy.

Szpinak płuczemy i osuszamy. Halloumi kroimy na plastry. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. Układamy ser na patelni i grillujemy z obydwu stron.

Bułkę smarujemy grubą warstwą pesto, układamy na niej liście szpinaku i grillowany ser. Podajemy od razu. Smacznego!

kanapka z halloumi

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»