Pieczywo

Chałka z wanilią

poniedziałek, 10 Grudzień 2012, autor: , 4 komentarze

Przepis znaleziony u Majanki okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 Delikatna, miękka chałka z dodatkiem ziarenek wanilii, posypana sezamem. Pycha, polecam!

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić)
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam (lub mak)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami – jeśli używamy suchych, (ze świeżych musimy zrobić zaczyn). Dodać jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, sól i cukier. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 lub 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.

Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na około godzinę. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką (u mnie sezam).
Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.

chałka

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

4 Komentarze do Chałka z wanilią

  1. Ania napisał:

    bardzo lubię, a z wanilią musi być jeszcze lepsza:)

  2. Wiewióra napisał:

    bardzo apetyczna chałeczka 🙂

  3. Majana napisał:

    O,jak fajnie,że też ją robiłaś. 🙂
    Pyszna prawda?
    Pozdrowienia!:)

  4. naleśniki napisał:

    Chałka wygląda bardzo apetycznie. W najbliższym czasie na pewno wypróbuję przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»