Pieczywo

Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

wtorek, 9 Marzec 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Przepis na bułeczki znalazłam na tej stronce, którą wszystkim szczerze polecam. Bułeczki te są podobno bardzo popularne w Ameryce i najlepsze od razu po upieczeniu. Przygotowałam ciasto wieczorem, przykryłam folią i schowałam do lodówki. Rano uformowałam bułeczki, odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia i upiekłam. Były bardzo smaczne. Oczywiście można też przygotować ciasto i piec tego samego dnia. Ciasto jest elastyczne i świetnie się formuje.

Składniki:

  • 1  łyżeczka drożdży instant (10g świeżych)
  • 125ml letniego mleka
  • 30g płynnego masła
  • 15g płynnego masła do smarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.

Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.

Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny, lub aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkować i pociąć na około 16 małych prostokątów.

Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do srodka,  nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia częsc wystawała ok. 1 cm.

Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»