Pieczywo

Bułeczki z cebulą i makiem

sobota, 1 Maj 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Delikatne i puszyste bułeczki. Cebula nadaje im charakteru.  Przepis pochodzi z pracowni wypieków.

Bułeczki z cebulą i makiem

Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej
  • 65 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant

Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.

Następnego dnia dodajemy:

  • 320 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 20 g mleka w proszku
  • 1 średniej wielkości cebula – drobno pokrojona i zeszklona na maśle
  • 1 łyżka maku

Składniki wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Następnie dzielimy je na 9 części i formujemy bułki. Układamy je w dużych odstępach na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę – do dwóch. Powinny w tym czasie znacznie urosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.

Bułeczki z cebulą i makiem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»