Napoje

Imbirowa lemoniada

poniedziałek, 20 Czerwiec 2011, autor: , 6 komentarzy

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni.

Składniki:

  • 2 limonki
  • nieduży kawałek imbiru – około 60 g
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 litra wody

Imbir ścieramy na tarce (nie musimy go obierać). Limonki dokładnie szorujemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy starty imbir, sok i skórkę z limonek, cukier i zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na 15 minut. Przelewamy przez sitko do dzbanka i uzupełniamy wodą. Schładzamy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.

lemoniada

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

6 Komentarze do Imbirowa lemoniada

  1. flowerek napisał:

    Uwielbiam taka lemoniade i robie dosc czesto Smakuje tez swietnie z miodem. Tylko upalow jakos brakuje…

  2. mismakuje napisał:

    Jak tylko będzie trochę cieplej na pewno wypróbuję 🙂

  3. Majana napisał:

    Chętnie bym się takiej lemoniady napiła. Super pomysł 🙂

  4. Pingback: Kupony na zakupy w A.pl rozdane! | Na 1000 sposobów

  5. Olka napisał:

    Lemoniada świetnie smakuje w upalne dni. Orzeźwia nasze ciało a także i umysł. Zawiera naturalne składniki, więc możemy śmiało ją pić a także częstować nią nasze dzieci. Lemoniada świetnie się sprawdzi, gdy mamy już dość wody z cytryną, będzie to świetne urozmaicenie.

  6. Mariusz napisał:

    Na greckiej wyspie Korfu, taka lemioniada nazywa sie tsisimbirre i jest to ich tradycyjny napoj przygotowywyany ponoc tylko tam. Oczywiscie zamiast cukru daja miod z woda.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»