Naleśniki, placki, kluski

Pierogi z ziemniakami i cheddarem

piątek, 11 Maj 2018, autor: , 12 komentarzy

Moje ulubione pierogi. Delikatne ciasto i kremowy farsz z cheddarem. Możecie od razu zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić na następny raz 😉

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 rozbełtane jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki miękkiego masła

farsz:

  • 1 szklanka purée z ziemniaków
  • 1 szklanka startego na małych oczkach tarki ostrego cheddara

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajko, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być klejące. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: Purée ziemniaczane mieszamy z serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze, tym lepsze). Foremką lub szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, następnie na patelnię, gdzie przesmażamy je na maśle z drobno posiekaną szalotką. Smażymy, aż będą chrupiące i rumiane. Podajemy z kwaśną śmietaną i przyozdobione natką pietruszki.

pierogi z ziemniakami

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

12 Komentarze do Pierogi z ziemniakami i cheddarem

  1. I LOVE LIFE napisał:

    Uwielbiam cheddar😃super pomysł na jego zastosowanie w pierozkach ❤

  2. Z Kuchni Do Kuchni napisał:

    Takiej wersji nie próbowalam, czas to zmienić!

  3. Amber napisał:

    Wspaniałe!
    Pierogi to moja słabość…

  4. Wyglądają pysznie! Zapisuję przepis! 🙂

  5. Julita napisał:

    Bardzo podoba mi się pomysł ja farsz, pierożki na pewno są bardzo smaczne 🙂

  6. Dominika napisał:

    Uwielbiam pierogi. Ciekawe czy da się zrobić wersję bez glutenu? 😉

  7. Nie jadłam jeszcze takich pierogów, ale myślę że ser i ziemniaki muszą smakować świetnie 🙂

  8. Te pierogi są jak dla mnie zrobione. Uwielbiam połączenie ziemniaków z wyrazistymi serami. Taki farsz jest idealny do pierogów.

  9. kulinarnyJa napisał:

    Uwielbiam pierogi, ale takich jeszcze nie próbowałem. Muszę je koniecznie przyrządzić.

  10. Pierogi na rysko to jedyne których nie lubię. Ale może z cheddarem by ni wreszcie zasmakowały…

  11. Angelika napisał:

    tak jeszcze nie jadłam pierogów, ale muszą być pyszne. Pierogi to moja wielka miłość <3

  12. Uwielbiam domowe pierogi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«