Naleśniki, placki, kluski

Naleśniki ze szpinakiem

niedziela, 17 Kwiecień 2011, autor: , 2 komentarze

Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.

 

naleśniki ze szpinakiem

 

Składniki na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
  • sól, pieprz do smaku

na naleśniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść około 8 sztuk.

Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

2 Komentarze do Naleśniki ze szpinakiem

  1. Wykrywacz smaku napisał:

    wow, ta głębia ostrości! 🙂 Ekstra zdjęcie!

  2. ~Olga~ napisał:

    Super:) Stwierdzenie, że naleśniki ze szpinakiem są fantastyczne – to za mało powiedziane!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»